blog van de meubelmaker

 

Laatst heb ik op en neer gereist naar een klant die vlak over de grens woont. Met een proefmodel voor een ligbank; op maat gemaakt naar de wensen van de klant. Ik heb de trein genomen en had het proefmodel – compleet demontabel – in mijn rugzak.

 

blij met proefmodel

Alles verliep naar wens: de rugzak was net te tillen en mijn klanten, een echtpaar, hebben thuis uitgebreid proef kunnen liggen.

Hij is een behoorlijk stuk langer dan zij. De uitdaging zat ´m erin om de stoel voor allebei even comfortabel te maken. In het begin moest ik de beiden flink gerust stellen; ze leken te gauw genoegen te willen nemen met een compromis. Ik had juist de reis gemaakt om de ideale vorm voor beiden te vinden.

Met plezier heb ik ter plekke het model steeds beter aangepast. De rugleuning wat schuiner voor een meer liggende positie; iets meer steun voor het hoofd van mevrouw en voor meneer juist meer ruimte voor zijn rug. Zo vonden we tot hun verbazing de perfecte ronding voor de zitting en de leuning.

 

rugzak van waarde

Maar op de terugreis, bij de overstap aan de grens, was ineens mijn rugzak verdwenen. Ik dacht dat ik hem veilig had neergezet in het fietsgedeelte. Wie gaat er nou met zo'n onhandige zak vol hout vandoor!

De drie conducteurs wisten van niks en begonnen over de Deutsche Bundespolizei.

Mijn gedachten in sneltreinvaart: Nee, toch?! Kan ik ook zonder mijn proefmodel? Heb ik genoeg aan de foto's die ik heb genomen?

Toen kwam de machinist van de trein op me af geslenterd: “Kom maar mee naar de cabine, misschien heb ik wel iets voor jou. Ik ben blij dat ik deze onbeheerde bagage niet zelf naar Gevonden Voorwerpen hoef te sjouwen...” Oeh, een echt geluksmoment!

 

mooi én comfortabel

Als ik en een stoel of bank wil maken voor een klant, dan maak ik tegenwoordig eerst een proefmodel. Want je wilt tenslotte echt fijn zitten op zo'n meubel. Best logisch, maar als ik eerlijk ben: mijn aandacht gaat bij het ontwerpen toch vaak als eerste uit naar de vormgeving. Of mijn meubel wel mooi, strak of elegant eruit ziet.

Overigens: Het proefmodel is juist alleen maar functioneel, makkelijk te monteren, makkelijk te verstellen. Daar is weinig moois aan. Of je moet van symmetrische vormen en gatenpatronen houden. Het origineel ga ik straks van mooi inheems hardhout maken en natuurlijk elegant van vorm!

 

Stadshout Den Bosch levert hout van bomen uit eigen stad. Bijvoorbeeld van omgewaaide bomen. Voor deze keukenkastjes heb ik populierenhout gecombineerd met metaal.

een opdrachtgever die zelf wil meewerken aan zijn meubel.

 

Deze salontafel is door de opdrachtgever met veel aandacht zelf geschuurd en geolied!

Het gaat om een tafeltje dat ik voor hem en zijn vrouw van eikenhout heb gemaakt.

Van hergebruikt hout trouwens. Afkomstig van een wat lompere tafel uit een kringloopwinkel.

De opdrachtgever kwam regelmatig even kijken in de werkplaats. Leuk om het samen over het maakproces te hebben.

Zo is het ook gebeurd dat we ter plekke de vorm van de poten nog hebben veranderd.